
اهداف عملیات روانی درطرح تحریمهای جدید
راهبردها، راهکارها
مقدمه
اعضای مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه سوم مرداد به اتفاق آرا طرح تحریمهای ایران، روسیه و کره شمالی را تصویب کردند. به گزارش رویترز، اعضای مجلس نمایندگان با ۴۱۹ رای موافق در مقابل سه رای مخالف این طرح تحریمی را تصویب کردند. این طرح نسخه تازهای از طرح سنای آمریکا است که در ۲۵ خردادماه با ۹۸ رای موافق تصویب شد. به گزارش آسوشیتدپرس، اعضای مجلس نمایندگان معتقدند بودند، بر اساس قانون اساسی این طرح میبایست ابتدا از سوی این مجلس تهیه و تصویب شود و آنگاه به سنا ارسال شود. سناتور بن کارسون، از حزب دمکرات، گفته است، اعضای دو مجلس پس ازمذاکراتی فشرده بر سر نحوه میسر قانونی این طرح توافق کردند. این طرح مصوب مجلس نمایندگان اکنون میبایست به تصویب سنا نیز برسد، سپس برای قانونی شدن به کاخ سفید ارسال خواهد شد
مشخصات طرح جدید سنا
متن این قانون از ۱۲ بخش تشکیل شده که بستر قانونی آن به خصوص برای بخش دوم،ارجاع به بند ۱۷۰۱ از کد ۵۰ قوانین آمریکاست که به رئیس جمهور اجازه میدهد علیه عوامل تهدید امنیت ملی آمریکا اقدام به تحمیل تحریمهای گسترده نماید.
مجموعهای از توصیههایی است که باید وزارت امور خارجه، وزارت خزانه داری و اداره اطلاعات ملی آمریکا استراتژی مشخصی را برای مقابله با فعالیتهای ادعایی در زمینه ثبات زدایی منطقهای ایران ارائه نمایند.
ارزیابیهایی در مورد نیروهای متعارف ایران شامل موشک و پهپادها، سلاحهای کشتار جمعی، فعالیتهای غیر متقارن نیروی قدس ، توانمندی سایبری ایران، کمکهای ایران به گروههایی چون انصارالله، حزب ا. . . و حماس و . . . باید صورت گیرد.
۴ محور اساسی اعمال تحریمهای جدید علیه ایران
۱) تحریم موشکهای بالستیک ؛ به معنی تحمیل تحریمهای اضافی علیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در توسعه برنامه موشکی ایران مشارکت دارند.
۲) تحریمهای جدید تروریستی؛ در چهارچوب تحمیل تحریمها علیه سپاه به بهانه حمایت از تروریسم؛ شامل بلوکه کردن دارائیهای سپاه، مقامات ،عوامل ، وابستگان و افراد و نهادهایی که هرگونه کمک، حمایت و خدمات فنی و مادی به سپاه ارائه میکنند یا به نحوی با سپاه در ارتباط هستند.
(تحریمهایی که علیه افراد حقیقی و حقوقی مورد نظر فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴ اعمال میشود، علیه سپاه نیز اعمال شود. فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴ با هدف ممنوعیت هر نوع همکاری با سازمانهای تروریستی صادر شده و رئیسجمهور آمریکا این اختیار را دارد افراد و نهادهایی را که تروریست تشخیص میدهد، به این لیست افزوده و تحریم کند.)
۳) اعمال تحریمهای تسلیحاتی ؛ تحریم افراد حقیقی و حقوقی که در انتقال سلاحهای متعارف به ایران مشارکت دارند،
۴) تحریمهای حقوق بشری
ارتباط مصوبه جدید با برجام
برنی سندرز سناتور دموکرات و نامزد پیشین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا : «وضع تحریمهای جدید علیه ایران ممکن است توافق مهم هستهای با تهران را در معرض خطر قرار دهد.»
جان کری وزیر خارجه سابق آمریکا هم پیشتر هشدار داده بود تصویب تحریمهای بیشتر علیه ایران ممکن است ناقض برجام باشد.
آدام زوبین معاون وزیر خزانهداری سابق آمریکا چندی پیش در نامهای خطاب به نمایندگان کنگره هشدار داده این پیشنویس توافق هستهای با ایران را تضعیف کرده است.
برخی معتقدند که این تحریمهای جدید تابع راهبردهای منطقهای آمریکاست. بدین معنی که در راهبرد جدید منطقهای آمریکا، تقابلگرایی با ایران در سطح منطقه از اهمیت بیشتری برخوردار شده است.
۱- بر اساس مصوبه جدید، تحریمهای موشکی و تسلیحاتی دائمی میشوند. بنابراین این طرح بر خلاف بندهای ۳ و ۵ پیوست دوم قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که در آن ادعا میشد تحریمهای تسلیحاتی و موشکی در بازه زمانی ۵ تا ۸ ساله خاتمه مییابد.
۲- در بخش ۸ مصوبه جدید سنا از ادبیاتی استفاده میشود که عبور از بندهای ۲۶، ۲۸ و ۲۹ برجام است؛ چرا که بازگشت ناپذیری تحریمهای تعلیق شده در برجام نقض میشود.
۳- با توجه به گستره فعالیتهای اقتصادی سپاه در سطوح داخلی و خارجی، به طور طبیعی اعمال تحریمهای گسترده به صورت مستقیم و غیر مستقیم باعث میشود تا در روند عادی تجارت خارجی ایران اختلال ایجاد شود.
نگاه آمریکا نسبت به برجام و تصویب تحریمهای جدید میتواند ناشی از برداشتهای زیر باشد:
الف- برجام تامین کننده مطلوبیتهای راهبردی آمریکا در قبال ایران نیست
ب- ایران نباید از منافع برجام بهره مند شود
ج- گزینه تحریم موثرترین راهبرد علیه ایران است
د- ایران فاقد توانمندی برای پاسخ به گزینه تحریم است
ترامپ به ایران نسبت به تعهداتش در برجام هشدار داد
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، روز سه شنبه در سخنانی در اوهایو به ایران هشدار داد که به تعهداتش با قدرتهای جهانی بر سر توافق هستهای پاینبد باشد. چراکه در غیر این صورت دچار مشکلات بزرگی خواهد شد. به گزارش رویترز، ترامپ همچنین در یک تجمع سیاسی در یونگ استون اوهایو، گفت که توافق هستهای یا همان برجام، ایران را جسورتر کرده اما شرایط به همین شکل باقی نخواهد ماند. وی در این باره توضیح بیشتری نداد.
پیشتر، رئیس جمهوری آمریکا، با تاکید بر اینکه ایران درونمایه و ذات توافق هستهای با قدرتهای بزرگ را بدرستی رعایت نمیکند، گفته بود که ایالات متحده بزودی به این رفتار واکنش نشان خواهد داد. وی بارها در مبارزات انتخاباتی خود توافق هستهای ایران با شش قدرت جهانی را یک توافق بد نامیده بود.
بیانیه تهدیدآمیز کاخ سفید علیه ایران
«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا بامداد شنبه (۳۱/۴) تهدید کرد ایران در صورت عدم اقدام برای آزادی شهروندان آمریکایی با تبعات جدی و جدید مواجه خواهد شد. در بیانیهای که کاخ سفید بامداد شنبه منتشر کرده آمده است: «رئیس جمهور ترامپ و دولت او تلاشها برای بازگرداندن تمامی آمریکاییهای بازداشت شده در خارج از کشور را مضاعف کردهاند.»
در پایان این بیانیه آمده است: «رئیسجمهور ترامپ آماده تحمیل تبعات جدید و جدی علیه ایران است، مگر آنکه تمامی شهروندانی که ناعادلانه زندانی شدهاند آزاد شده و بازگردانده شوند.»
آمریکا ۱۸ فرد و نهاد مرتبط با ایران را در لیست تحریم قرار داد
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرده در تحریمهای جدید هفت سازمان و پنج فرد به دلیل حمایت از نیروهای نظامی یا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هدف گرفته شدهاند. این تحریمها همچنین یک سازمان چند ملیتی مستقر در ایران و سه فرد مرتبط با آن را شامل میشوند. خزانهداری آمریکا در بیانیه خود مدعی شده «سه شبکه»ای که به تازگی تحریم شدهاند، با ساخت پهپادها و تجهیزات نظامی برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تولید و نگهداری قایقهای سریع برای نیروی دریایی سپاه یا تأمین قطعات الکتریکی برای نهادهای حامی نیروهای نظامی ایران از نیروهای نظامی ایران حمایت کردهاند. شرکتی فراملیتی که با ادعای ارتکاب جرم در فهرست تحریمی واشنگتن قرار گرفته نیز به انجام هماهنگیهای لازم برای برنامههای نرمافزاری آمریکا و کشورهای غربی متهم شده است. خزانهداری آمریکا مدعی شده که این نرمافزارها «گاهاً» به دولت ایران فروخته شدهاند. واشنگتن اعلام کرده یک نهاد و دو بازرگان ایرانی مرتبط با این شرکت اصطلاحاً مجرم هم در فهرست تحریمهای جدید قرار گرفتهاند. علاوه بر این ۱۶ فرد و نهاد، وزارت خارجه آمریکا هم دو سازمان را به بهانه همکاری با برنامه موشکی ایران تحریم کرده است.
اتهامات ایران در تحریم جدید
ادامه توسعه برنامه موشکهای بالستیک، حمایت از تروریسم و پیکارجویی، همدستی با دولت بشار اسد رئیس جمهور سوریه، خصومت با اسرائیل و حملات سایبری به آمریکا، اسرائیل و متحدان آمریکا در منطقه خلیج فارس
دولت آمریکا به بازداشت “خودسرانه” شهروندان آمریکا در ایران اشاره کرده و از دولت اوباما – دولت قبلی آمریکا – انتقاد کرده که با تمرکز بر برنامه اتمی ایران “اجازه داده جمهوری اسلامی ایران بر نفوذ خود در سراسر منطقه بیافزاید.
مأموریت « سیا» برای یافتن پلتفرمی برای مقابله با نفوذ ایران
پومپئو رئیس آژانس مرکزی اطلاعاتی آمریکا (سیا) ۲۹ تیر ماه اظهار داشت دولت دونالد ترامپ «تغییراتی اساسی» در قبال ایران و مقابله با آنچه «توسعهطلبی ایران» نامیده در پیش گرفته است. او افزود «در یکی از اولین اقدامات، رئیسجمهوری آمریکا در حال ایجاد ائتلافی از کشورهای خلیج [فارس] و اسرائیل، برای یافتن پلتفرمی مشترک برای عقبراندن توسعهطلبیهای ایران است». او میگوید این تغییرات پس از اجرایی شدن راهبرد تازه آمریکا، دیده خواهند شد.
رئیس سازمان سیا در این نشست از ایران و داعش به عنوان دشمنان آمریکا در سوریه نام برد. نخستین سوالی اولی که از رئیس سیا در این نشست پرسیده شد، این بود که دشمن آمریکا در سوریه دقیقا چه کسی است؟رئیس سیا در پاسخ گفت که تا دیروز دشمن اول داعش بوده که آمریکا و همپیمانانش تلاش میکنند آن را شکست دهند. امروز اما دشمن ما رژیم ایران است که در حال جلو کشیدن مرزهای خود است. آنها دارند از مرزهای خود جلوتر میآیند و میخواهند از طریق عراق به خاک سوریه وصل شوند.
رئیس سیا :باید به سوریه به عنوان بخشی از یک حلقه ارتباطی در خاورمیانه بزرگ نگاه کنیم. این حلقه میتواند شرایط را برای ایجاد ثبات در خاورمیانه و تضمین امنیت آمریکا، مساعد کند. و باید برای تحقق نقشه خاورمیانه بزرگ، آمریکا پیروز میدان در سوریه باشد. نمیدانم از چه ابزاری برای پس زدن آنها (ایران) استفاده خواهیم کرد ولی میدانم که نباید به دلجویی از آنان ادامه دهیم. باید آنها را به تبعیت از تعهداتشان مجبور کنیم و برخی اوقات این کار، مستلزم خطرپذیری است که مطمئنم این دولت، نهایتاً متمایل به این کار خواهد بود. (مانند گنجاندن سپاه پاسداران در لیست تروریستی و کشتن قاسم سلیمانی)
مؤلفههای عملیات روانی مؤثر در طرح تحریم
اقدام جدید سنا برای تصویب تحریمهای جدید علیه ایران دارای بازتابهای تحلیلی زیر بوده است:
۱- طرح جدید سنا بیانگر افزایش نقش جریانها و لابیهای ضد ایرانی در کنگره است و این جریانها قصد دارند از فرصت ترامپ برای افزایش فشار به ایران استفاده نمایند.
۲- دولت ترامپ قصد دارد بدون مخالفت مستقیم با برجام، ساختار تحریمها علیه ایران را شدیدتر نماید.
۳- بیانگر رویکرد جدید آمریکا برای تقابل با جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقهای است. بدین معنی که آمریکا در آینده قصد نادیده گرفتن برجام را دارد. بنابراین از هم اکنون تدابیر تحریمی جدید را پیش بینی میکند و مصوبه جدید سنا گامی در این مسیر است.
۴- برای اولین بار سپاه در فهرست تحریمها قرار داده شده است. این مساله از دو جهت میتواند منشاء تنشهای جدی باشد: الف-ایجاد شکاف داخلی ب-فشار به اهرم قدرت منطقهای ایران.
۵- در محاسبات راهبردی آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی ایران این برداشت وجود دارد که گزینه اعمال تحریمها کمترین هزینه را دارد و ایران از این گزینه به شدت متاثر است.
مؤلفههای میدانی مؤثر بر طرح وتصویب این قانون
تحولات منطقه وپیروزیهای جبهه مقاومت
طرح تحریم ایران به شدت تحت تاثیر برخی موضوعات از جمله تحولات منطقه قرار گرفته است
۱- پایان موفقیت آمیز عملیات موصل در عراق که منجر به پایان خلافت داعش در عراق شد و تمامیت ارضی این کشور تضمین گردید،
۲- موفقیتهای نیروهای مقاومت در مقابله با طرحهای عملیاتی آمریکا در شرق سوریه،
۳- توسعه توانمندیهای نظامی آمریکا در شمال و جنوب سوریه که منجر به نزدیک تر شدن خطوط تماس آمریکا با جبهه مقاومت گردیده است،
۴- توافق آمریکا و روسیه برای ایجاد منطقه آتش بس در جنوب سوریه که با هدف امنیت رژیم صهیونیستی و کوتاه کردن فضای مانور جبهه مقاومت صورت گرفت.
۵- ناکامی عربستان در یمن و در قضیه فشار به قطر و نتایج و پیامدهای آن در ایجاد چشم انداز اختلافات درون عربی و . . . قرار گرفته است.
ملاحظات قابل توجه
الف- اولویت مهم آمریکا در حال حاضر جلوگیری از پیشرفتهای میدانی جبهه مقاومت
ب – اولویت دیگر آمریکا ؛جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در منطقه است.
براین اساس بعضی از مسئولین آمریکایی اعتقاد دارند که اولویت آمریکا در منطقه از مقابله با داعش ،باید به مقابله با نفوذ ایران تغییر یابد.
تأکید مجدد آمریکا بر براندازی نظام ج . ا. ا با بهره گیری از عوامل داخلی
جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا : شرط برقراری رابطه مداوم و مثبت ایران و آمریکا، تغییر نظام در ایران است
رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا : سیاست ما در قبال ایران این است که مانع از هژمونی و استیلاطلبی آن شویم.
اهداف منطقهای آمریکا در تصویب CIDA
این طرح در صورت تصویب با گشودن فصل جدیدی تحت عنوان ( اقدامات ثبات زدای ایران) برخورد یکپارچهای را برای برخورد با موضوعات غیر هستهای شامل اشاعه سلاحهای کشتار جمعی و سیستم حمل این سلاح ها، تروریسم، حقوق بشر و سایر مسایل طراحی نموده است.
۱. به دلیل گستردگی، پیامدهای جدی علیه امنیت ملی کشور خواهد داشت. ومی تواند به معنای فراهم کردن شرایط یک درگیری نظامی بیدردسر با ایران بعد از تضعیف قدرت دفاعی ایران باشد.
۲٫ اعمال تحریمهای مرتبط با ادعای «تروریسم» علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علاوه بر تضعیف توان دفاعی ایران،ایجاد چالش امنیتی در داخل را دنبال میکند ،به ویژه آنکه همزمان سپاه در داخل به بهانه فعالیتهای اقتصادی و … آماج حملات واقع شده است.
۳٫ به دلیل آنکه شروط مضاعفی را بر برجام اضافه میکند، عملا نقض روح و جسم برجام است.
۴٫ آمریکاییها با تحریم سپاه، تسلیحات دفاعی متعارف ایران را هدف قرار داده است و آشکارا تضعیف قدرت نظامی ایران را در عین تقویت قدرت خود و همپیمانان منطقهایشان پیگیری میکنند.
۵٫ اقدامات پیش بینی شده در این طرح برای تشکیل یک ائتلاف بین المللی علیه ایران و ناگزیر کردن اتحادیه اروپا برای همراهی با این سیاستها،می تواند فصل جدیدی از تنشهای منطقهای و دوجانبه میان ایران و امریکا بگشاید وزمینه انزوای ایران را در منطقه فراهم کند.
۶٫ جلوگیری از پیشرفتهای مقاومت در منطقه و ممانعت از اتصال مقاومت در عراق و سوریه
۷٫ تأمین امنیت رژیم صهیونیستی
اهداف آمریکا در تصویب CIDA معطوف به داخل ایران
۱٫ تشدید فشار بر مردم ایران برای دامن زدن به نارضایتیهای اجتماعی.
۲٫ باتوجه به نقش خدمات مستشاری سپاه در پیروزیهای جبهه مقاومت،در گیر سازی سپاه در مسائل داخلی تنها فرصت موجود برای دشمنان برای مهار تحرکات آن در عرصه منطقه است
۳٫ در تحریم جدید آمریکا بر دو حوزهای که نقاط قوت ایران است ( حوزه موشکی و سپاه) دست گذاشته است. آنها میخواهند با بسیج عمومی و القاء اینکه ایران یک تهدید برای کشورهای منطقه است زمینه انزوای منطقهای و صدور قطعنامه و یک اقدام بین المللی علیه ایران را فراهم کنند
۴٫ غرب برای تغییرات مورد نظردر داخل با موانع جدی مثل سپاه مواجه است که مانع استحاله است و در مسائل داخلی و خارجی تاثیرگذار است . پادگانی کردن سپاه حداقل راهبردی است که جریانهای داخلی وبیرونی دنبال میکنند
۵٫ باتوجه به اینکه سپاه بخش مهمی از هویت انقلاب اسلامی است . تحریم سپاه میتواند به تحریم جریان انقلاب درداخل وایجاد دوقطبی در کشور بیانجامد
۶٫ هدف از تحریم سپاه به اتهام اقدام تروریستی ،القای این است که سپاه وحمایت از مقاومت منشأ مشکلات وسختیهای مردم ایران است
۷٫ مهمترین آسیبی که میشود بر سپاه وارد کرد ، قرار دادن سپاه مقابل رأی مردم است و القاء اینکه اقدامات سپاه با خروجی رأی مردم هماهنگ نیست .
۸٫ هدف اصلی آمریکا از تحریم سپاه، ایجاد یک شکاف میان امنیت و معیشت در ایران و تشدید این شکاف از طریق یک شبکه همکار در ایران است که «رکس تیلرسون» اخیرا از آن به عنوان ابزارهای داخلی برای براندازی «مسالمت آمیز؟!» جمهوری اسلامی نام برد.
۹٫ تحریم سپاه در واقع تعطیلی سپاه و قطع هرگونه رابطه اقتصادی و غیراقتصادی آن با هر فرد و نهادی در داخل و خارج ایران است
۱۰٫ یکی از راهبردههای دشمن در داخل در صورت ناتوانی در براندازی نظام تبدیل نظام جمهوری اسلامی ،به جمهوری اسلامی اسمی است.
۱۱٫ درالگوی توسعهای که برخی در داخل به دنبال آن هستند ،نهادهای انقلابی مثل سپاه بسیج و. . . از موانع اصلی هستند . اگر بتوانند اآنها را کنار بگذارند ،قادر خواهند شد رهبری را بی اعتبار کرده و به هدف خود میرسند.
۱۲٫ تضعیف سپاه به منزله حرکت در گام بعدی یعنی برجامهای ۲ و ۳ است.
توصیههای راهبردی
۱٫ با توجه به اینکه منشأ اصلی تهدیدها و تحدیدها وتحریمهای جدید علیه ایران شکستهای زنجیرهای آمریکا ومتحدان این کشور از نیروهای مقاومت در منطقه وخنثی شدن راهبردهای آنها برای تسلط بر منطقه وجهان اسلام است،لذا حفظ وتقویت ظرفیتهای دفاعی و نظامی باید اولویت اصلی دستگاههای اجرایی کشور باشد.
۲٫ تأکید برتشدید تحریمهای فلج کنند اقتصادی برای ایجاد نارضایتی اجتماعی و تصریح بر تصمیم آمریکا بر براندازی نظام ایران با بهره گیری از عوامل داخلی ،نشاندهنده برنامه ریزی نظام سلطه برای ایجاد فتنه داخلی در کشور است .
۳٫ ارتقاء آگاهی وبصیرت مردم نسبت به اهداف و برنامههای دشمن، مهمترین عامل خنثی کننده راهبردهای آنهاست. تأکید بر برنامههای تبیینی و بصیرت افزایی در رسانهها و بخشهای مختلف جامعه،ظرفیتهای ملی برای مقابله با چالشها وتهدیدات را افزایش میدهد.
۴٫ حفظ وتقویت وحدت وانسجام ملی وپرهیز از چالش سازیها به ویژه در سطوح بالای نظام ظرفیتهای دشمنان برای دوقطبی سازی وایجاد تقابل در نظام را کاهش میدهد.
۵٫ برداشت غلط آمریکائیها از فضای ایران و وجود این تصور درآنها که در برابر اقدامات آمریکا در نقض متن و روح برجام ، برجام در ایران دست نخواهد خورد، سبب فزون طلبی آنها و تشدید تحریمها شده است. با اقدامات متقابل ایران باید محاسبه واشنگتن در این زمینه تغییر یابد.
۶٫ اگرچه آمریکا با هدف قرار دادن سپاه در این تحریمها تضعیف ظرفیتهای این نهاد انقلابی در داخل و در سطح منطقه را دنبال میکند،اما تردیدی نمیتوان داشت که تضعیف توان نظامی واقتدار ملی ایران در مواجهه با تهدیدات هدف اصلی نظام سلطه است. براین اساس حفظ وحدت و انسجام نیروهای مسلح به عنوان یک اولویت باید مدنظر مسئولین و رسانهها باشد
اقدامات راهبردی در برابر تشدید تحریمها
الف-دیپلماسی رسمی
– استفاده از مکانیزمهای حقوقی پیش بینی شده در برجام و ترسیم عزم ملی ایران در پاسداری از منافع امنیت ملی و حقوق پیش بینی شده در برجام
– تلاش دیپلماسی خارجی کشور برای به راه انداختن کمپین بین المللی برای مقابله با رفتار امریکا
– رایزنیهای فشرده دیپلماتیک با سایر اعضای ۱+۵ (اروپا، روسیه و چین)
– فعال تر شدن دیپلماسی در روابط با روسیه و ایجاد هماهنگیهای مشترک
– تمرکز روی شکاف اروپا-آمریکا
– تلاش برای شکاف میان آل سعود با کشورهای منطقه
– فعال تر شدن مجلس شورای اسلامی و کمیسیون نظارت بر برجام برای طراحی اقدامات متقابل
– پر رنگ تر کردن دیپلماسی اقتصادی توسط وزارت امور خارجه
– رصد جدیتر تحرکات گروههای تروریستی ومنافقین در مناطق مرزی و کشورهای اروپایی وطراحی اقدامات مقابلهای
ب- دیپلماسی رسانهای و عملیات روانی
– ضرورت ارائه تصویری منسجم و هماهنگ میان نهادهای سیاسی و نظامی کشور در حمایت از راهبردهای منطقهای و اقتدار ملی
– اتخاذ مواضع رسمی که در بردارنده پیامهای هشدارآمیز نسبت به رفتارهای تحریک آمیز آمریکا در منطقه باشد.
– متهم سازی آمریکا به نقض برجام
– تاکید بر حفظ و توسعه تهدیدات همه جانبه علیه رژیم صهیونیستی
– تقویت ترامپ هراسی در جهان اسلام و منطقه
– ترسیم خطوط قرمز برای رسانههای داخلی در خصوص حوزههای سیاست خارجی و پیگری اجرای آن
ج- دیپلماسی دفاعی-امنیتی
– حمایت از نیروهای جبهه مقاومت و تاکید بر زمینه سازی برای پیشرفتهای میدانی جبهه مقاومت در منطقه
– طراحی بازی منطقهای جدید متکی بر ظرفیتها و مزیتهای راهبردی
– تمرکز بر موضوعات و نقاط ضعف امریکا در منطقه
– هماهنگ تر کردن دولت و بخش نظامی کشور در مسایل منطقه ای
د-سیاست داخلی
– تاکید بر حفظ اجماع داخلی وپرهیز از حاشیه سازیها
– استفاده از تجربیات مثبت استراتژی دور زدن تحریمها در چهارچوب ستاد تدابیر ویژه
– پیش بینیهای مالی، اقتصادی و حقوقی لازم برای مقابله ساختاری و هوشمندانه با تحریمهای جدید در قالب کمیتههای عملیاتی و اجرایی
– هماهنگی بیشتر میان دولت و نیروهای مسلح و اجرای سناریوهایی برای انتقال پیام وجود این هماهنگی
– تقویت سازوکارهای اجرایی تحقق اقتصاد مقاومتی
اقدامات رسانهای و تبیینی
مقابله با دور جدید تهدیدات و عملیات روانی دشمن در برابر نظام جمهوری اسلامی ایران ،که اینبار به بهانه فعالیتهای موشکی وحمایت از جبهه مقاومت ودر اصل باهدف مهار اقتدار و حوزه نفوذ ایران ونهایتا براندازی نظام اسلامی ایران دنبال میشود، مستلزم روشنگری و آگاه سازی افکار عمومی مردم ونخبگان جامعه نسبت به اهداف دشمنان وایجاد آمادگی برای مقابله با فشارها ،تحریمها و خنثی سازی راهبردهای آنهاست. در این زمینه نقش نیروهای معتقد به انقلاب دررسانههای مکتوب و فضای مجازی و تریبیونهای رسمی وغیر رسمی و تشکلهای مردم نهاد، بسیار حساس است
در این زمینه تأکید برچند نکته ضروری است
– اهداف دشمن در تشدید تحریمها و عملیات روانی ،باید توسط رسانهها و ائمه جمعه و جماعات به درستی برای مردم تبیین و عزم ملی برای مقابله با راهبردهای دشمن تقویت شود.
– در تبلیغات واعلام مواضع ، ارائه تصویری منسجم و هماهنگ میان نهادهای سیاسی و نظامی کشور در حمایت از راهبردهای منطقهای و اقتدار ملی کشور ضروری است
– با حمایت از مواضع مقتدرانه مسئولان که در بردارنده پیامهای هشدارآمیز نسبت به رفتارهای تحریک آمیز آمریکا در منطقه است بر عزم ملی برای دفاع از دستاوردهای جبهه انقلاب تأکید شود
– با تبیین اهداف و مأموریتها و فلسفه وجودی سپاه باتوجه به گذر نسلی برای مردم ،نخبگان وبه ویژه نسل جدید،اهداف دشمنان در تضعیف ظرفیتهای این نهاد انقلابی خنثی شود
– با هماهنگی بیشتر میان دولت و نیروهای مسلح و اجرای سناریوهایی برای انتقال این پیام، از هرگونه حاشیه سازی که نشان دهنده وجود اختلاف در مواضع وبرنامه هاست،پرهیز شود
– حمایت از نیروهای جبهه مقاومت و تاکید بر زمینه سازی برای پیشرفتهای میدانی جبهه مقاومت در منطقه باید به مطالبهای ملی تبدیل شود
– بر تقویت سازوکارهای اجرایی تحقق اقتصاد مقاومتی وحمایت از تولید ملی به عنوان تنها راه مقابله با تحریمهای اقتصادی دشمن تأکید شود
– باتشریح فرصتها ، نقاط قوت ودستاوردهای جبهه مقاومت در منطقه واشاره به ضعفها وشکستهای دشمن در طی سالهای اخیر ،شکنندگی و ناتوانی دشمنان در مدیریت تحولات منطقه مورد تأکید قرار گیرد .
– تحریمهای جدید به مثابه یک فرصت در تحکیم اقتصاد داخلی و تقویت اقتدار ملی مورد توجه قرار گیرد
– از ظرفیت رسانهای نیروهای مسلح وشبکههای مجازی وکانالهای مرتبط با نیروهای انقلاب برای روشنگری ماهیت اقدامات نظام سلطه بهره گیری شود
طرح اجرایی مدیریت افکار عمومی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی
برای مقابله با تحریمهای جدید آمریکا و خنثی سازی پیامدهای روانی آن
مقدمه
از آنجائیکه فضای مجازی امروز در جامعه ایران، نقش موثری در مدیریت افکار عمومی دارد و دشمن سعی دارد در کنار تشدید تحریم ها، عملیات روانی گسترده خود را مبنی بر تشکیل دو قطبیهای مختلف و ایجاد اختلاف بین مردم و حاکمیت، خدشه دار کردن اتحاد و انسجام ملی و کاهش انگیزه مقاومت و ایستادگی در برابر توسعه طلبیهای نامشروع را شکل دهد، بنابراین ضروری است یک بسیج و سازماندهی اجتماعی و هدفمند برای مقابله با این ترفند و اهداف دشمن در فضای مجازی در چارچوب دکترینهای مصونیت بخش، آفند و پدافند فرهنگی و عملیات روانی اجرا شود، لذا این دستور العمل برای هماهنگی و هم افزایی بیشتر نهادها و دستگاههای فعال دولتی و مردمی برای مقابله با تحریمهای جدید تدوین شده است .
مولفههای مهم درمدیریت افکار عمومی و عملیات روانی موثر درتحریمهای جدید
• طرح تحریمهای جدید آمریکا بیانگر افزایش نقش جریانها و لابیهای ضد ایرانی صهیونیستها در کنگره است که قصد دارند از فرصت ترامپ برای افزایش فشار به ایران استفاده نمایند.
• دولت ترامپ قصد دارد، بدون دخالت مستقیم در برجام، ساختار تحریمها علیه ایران را تشدید نماید.
• رویکرد جدید آمریکا برای تقابل در سطح منطقهای است که اخیرا در مواضع مسئولین دفاعی و وزارت امور خارجه آمریکا به صراحت از براندازی نظام جمهوری اسلامی سخن می گویند.
• برای اولین بار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تحریمها قرار گرفته که دشمن ضمن ایجاد فشار به اهرم قدرت منطقه ایران، به دنبال ایجاد شکاف داخلی و القای دو قطبی امنیت – معیشت است.
• طرح تحریمهای جدید برای مقابله با تحولات اخیر منطقه و پیروزی جبهههای مقاومت در عراق، سوریه و ناکامی عوامل منطقهای آنها (عربستان) در کشتار مردم یمن می باشد .
سیاستهای اجرایی (بایدها و نبایدها در فضای مجازی)
• استفاده از همه ظرفیتهای فضای مجازی برای تبیین اهداف رسانهای و عملیات روانی دشمن در تحریمهای جدید
• احیای گفتمان استکبارستیزی در سطح افکار عمومی با توجه به سوژههای در اختیار
• شبکه سازی نیروهای مردمی در فضای مجازی برای حضور و مقابله با اهداف دشمن
• تولید انبوه و نشر و بازنشر گسترده محتوا به گونهای که روزانه حداقل ۴۰% مطالب پر بازدید شبکههای اجتماعی، این تولیدات باشد .
• اتخاذ رویکرد تهاجهی و طراحی عملیات سایبری (فضای مجازی) بر علیه دشمن و گسترش لایههای تهاجمی در ظرفیتهای مردمی
• ایجاد طوفانهای فضای مجازی ، از جمله طوفان توئیتر و هشتگهای پربازدید در انتظار پیامهای هدفمند
• ظرفیت سازی و شبکه سازی برای یک عملیات تاثیر محور دراز مدت در فضای مجازی (با توجه به رویکرد درازمدت دشمن)
• تعامل با نهادها و دستگاههای فرهنگی دارای ماموریت ، وظیفه و نقش در فضای مجازی و هدایت و راهبری آنها در این موضوع
• پیشگیری از عملیات هک و نفوذ دشمن در شبکههای خودی و ارتقاء سطح امنیت عملیات در فضای مجازی
محورهای محتوایی برای تولید محصولات چند رسانهای
• تبیین شرایط منطقهای کنونی، پیروزیهای جمهوری اسلامی در عراق و سوریه و شکست آمریکا و عوامل دست نشانده اش مانند عربستان در منطقه
• مرور مجدد سابقه دشمنی آمریکا با مردم ایران در طول نزدیک به ۴۰ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی
• آمریکا به عنوان دشمن اصلی، امنیت کشور و موجودیت جمهوری اسلامی را هدف قرارداده است
• قدرت دفاعی جمهوری اسلامی علیرغم شدت تحریم ها، از پیشرفت چشمگیر و از فناوریهای بومی و خودکفا برخوردار است.
• تبیین مجدد دیدگاههای رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر شکست اسرائیل و اینکه در ۲۵ سال آینده از این رژیم جعلی خبری نیست.
• برجسته سازی جنایات آمریکا در حمایت از عوامل منطقهای خود مانند عربستان در کشتار مردم یمن و بحرین
• ضرورت ارتقاء وحدت و انسجام ملی در قبال رویکرد جدید آمریکا
• استحکام بخشی پیوند مردم و حاکمیت در برابر زیاده خواهیهای دشمن
• احیای گفتمانهای « آمریکا دشمن شماره یک مردم ایران» و «آمریکا شیطان بزرگ»
• ضرورت مطالبه تعهدات آمریکا در برجام و اتهامات آمریکا در نقض آن
• تبیین خدمات سپاه در تامین امنیت کشور، سازندگی، محرومیت زدایی
• تبیین ماهیت اصلی تحریم ها، اهداف آمریکا در این اعمال تحریمهای جدید و ضرورت هوشیاری مردم
• نشان دادن وحدت و انسجام ملی مردم بین اقوام ، گروهها ، نخبگان به دشمنان مردم ایران
• برجسته سازی نقش ولابی رژیم اشغالگر قدس در گسترش و ایجاد موج تحریمها و ضرورت طرح مجدد فرمان حضرت امام (ره) مبنی بر اینکه اسرائیل باید از صفحه روزگار محو شود .
فرآیند اقدام دستگاهها و نهادها و تشکلهای مردمی
• رصد عملیات روانی دشمن و عوامل داخی آنها در فضای مجازی بویژه شکبههای اجتماعی ، محوریابی و برآورد تهدیدات دشمن دراین حوزه
• تشکیل کمیته تولید محتوی برای تولید محتوای چند رسانه ای، روشنگرانه و تبیین نگر
• سناریونویسی و طراحی جریان سازی و گفتمان سازی ( برای تاثیرگذاری مثبت بر افکار عمویم در شبکههای اجتماعی و نرم افزارهای پیام رسان موبایلی) از سیاستها و اصول ذکر شده در بند الف
• جریان سازی و گفتمان سازی با تعریف شعارهای مناسب در فضای مجازی
• نشر و بازنشر تولیدات در تیراژ وسیع با استفاده از ظرفیتهای این فضا به گونهای که جزء مطالب پربازدید روزانه باشند.
• بازخوردگیری و سنجش اثر بخشی اقدامات، فعالیتها ، جریانها و گفتمانهای ایجاد شده
• نوع محصولاتی که می توان در فضای مجازی پیام و محتوی را به مخاطب رساند عبارتند، محصولات چند رسانهای مانند فیلم کوتاه، فایلهای صوتی، بنرهای تبلیغی، ایجاد هشتگ، ایجاد صفحات اختصاصی در فیسبوک و یا توئیتر و یا کانال در شبکه تلگرام، فایلهای مصاحبه کوتاه از افراد و مسئولین
• فعال سازی امکانات در اختیار فضای مجازی مانند سایتهای موجود، شبکههای اجتماعی بومی مانند سروش، سلام، بیسفون یا خارجی، مانند توئیتر ، فیسبوک، شبکههای پیام رسان موبایلی مانند تلگرام
ملاحظات رسانهای و فضای مجازی
• پرهیز از تشکیل یا دامن زدن به دو قطبی سپاه و دولت در تولید محتوا و نشر و بازنشر مطلب و محورهای گفتمانی
• موضوع باید تبدیل به امواجی از همبستگی ملی و اتحاد و انسجام ملی در برابر دشمن شود.
• برای نشان دادن سطح بالای وحدت اجتماعی، موجهای گفتمانی و جریانی در فضای مجازی از شخصیتها، گروههای مرجع، هنرمندان، ورزشکاران و … ایجاد و به اشتراک گذاشته شود.
• موضوع به صورت حمایت از نقش و اقتدار نیروهای مسلح در دفاع از امنیت کشور و جامعه تبیین شود.
• جریان سازی و گفتمان سازی متناسب با ظرفیتهای هر شبکه با ایجاد صفحات ویژه ، هشتگها و یا کانالهای خاص صورت پذیرد.