
نقشآفرینىهاى ارتش در صیانت از نظام اسلامى
بیستونه فروردین، مصادف با روز ارتش جمهورى اسلامى ایران و بزرگداشت حماسهآفرینىهاى دلاور مردان این نیروى مقدس و مقتدر نظامى جمهورى اسلامی ایران از ابتداى پیروزى انقلاب اسلامى تا به امروز است؛ این مناسبت را به فرماندهى معظم کل قوا و تمامى نیروهاى ارتش جمهورى اسلامى تبریک و تهنیت عرض مىنماییم.
نامیدن این روز به اندیشه و تدبیر حضرت امام(ره) یکى از اقدامات مهم و تأثیرگذار تاریخى انقلاب اسلامى در راستاى حفظ و انسجام نیروهاى نظامى نظام اسلامى محسوب مىشود؛ چراکه با پیوستن نیروهاى ارتشى در ماههاى آغازین پیروزى انقلاب اسلامى به حرکت انقلابى مردم ایران و نیز حمایت از نظام اسلامى با سرکوبى حرکتهاى ضدانقلابى ازجمله ناآرامىها در منطقه ترکمنصحرا و در نزدیک مرزهاى شوروى (سابق) توسط گروهکهاى چپ و نیز ناآرامىهایى در کردستان و آذربایجان غربى، توطئهها و جنگ روانى شدیدى با هدف تخریب و انحلال علیه ارتش در داخل و خارج کشور به راه افتاده بود و بهدنبال آن بود تا ارتش را یک نیروى ضد مردمى و عامل امپریالیسم معرفى کند.
این فشارها و اقدامات توطئه گرانه که با هدف نابودى نظام اسلامى از طریق تضعیف نیروى نظامى و اختلاف میان قواى مردم و نیروهاى نظامى در دستور کار دشمنان قرار داده شده بود، با فرمان تاریخى حضرت امام مبنى بر نامیدن روز ارتش و حمایت همهجانبه از آن در ۲۹ فروردین ۵۸، نقشه بر آب شد.
این فرمان تاریخى سبب شد ارتش از آن زمان تاکنون حضور فعال و قدرتمندى را در راستاى حفظ نظام اسلامى داشته باشد که از آن جمله حضور در بسیارى از عملیاتهاى پیروز جنگ تحمیلى با تقدیم نمودن هزاران شهید و جانباز است. این روز عزیز و یاد و خاطره شهیدان ارتش جمهورى اسلامى ایران را گرامى داشته و از خداوند منان علو درجات آن شهیدان را خواستاریم. روحشان با شهداى کربلا و سالار شهیدان محشور باد. انشاءالله
بیستونه فروردین، مصادف با روز ارتش جمهورى اسلامى ایران و بزرگداشت حماسهآفرینىهاى دلاور مردان این نیروى مقدس و مقتدر نظامى جمهورى اسلام ایران از ابتداى پیروزى انقلاب اسلامى تا به امروز است؛ این مناسبت را به فرماندهى معظم کل قوا و تمامى نیروهاى ارتش جمهورى اسلامى تبریک و تهنیت عرض مىنماییم.
ارتش جمهورى اسلامى ایران، در کنار سپاه پاسداران انقلاب اسلامى و نیروى انتظامى یکى از قواى مهم و قدرتمند نظامى کشور است. این نیرو طبق اصل ۱۴۳ قانون اساسى، وظیفه «پاسدارى از استقلال و تمامیت ارضى و نظام جمهورى اسلامى کشور را بر عهده دارد.» و نیز طبق اصل ۱۴۴، «ارتش جمهورى اسلامى ایران، باید ارتشى باشد که ارتشى مکتبى و مردمى است و باید افرادى شایسته را به خدمت بپذیرد که به اهداف انقلاب اسلامى مؤمن و در راه تحقق آن فداکار باشند.»
این نیروى مقتدر نقش و جایگاه والا و بااهمیتى را در اقتدار و پیروزى نظام اسلامى از همان ماههاى آغازین پیروزى انقلاب بر عهده داشته است. چنانکه همزمان با به ثمر رسیدن انقلاب اسلامى، ارتش رژیم شاهنشاهى که پیکرهى اصلى آنرا جوانان برومند خانوادههاى مسلمان و ایرانى تشکیل مىداد، به دعوت الهى و انقلابى خمینى کبیر(ره) لبیک گفت و همراه با امت اسلامى ایران در براندازى نهایى رژیم ستمشاهى به مبارزه بىامان با دشمنان داخلى و خارجى انقلاب برخاست.
با پیوستن ارتش به جمع مردم انقلابى، شور و نشاط و روحیه امید بیشترى در دل مردم جارى شد. پیوستن ارتش به نیروهاى انقلابى و همراه شدن آنان با حرکت عظیم مردم ایران، بدون حمایتهاى حضرت امام(ره) ممکن نبود. آن امام حکیم و بزرگوار، با بصیرت والایى که داشتند از ارتش حمایت کرده و در آن زمان فرمودند: «شما خیال مىکنید ارتش دلخوشى دارد از اینها؟ کسىکه زمام همه ارتش را بدهد دست چهار نفر آمریکایى، مستشار آمریکایى، که همه جهات در دست آنها باشد، اینها همه در تحتفشار باشند، اینها دلخوشى دارند؟…… اگر کسى غیرتمند باشد دلخوشى نمىتواند داشته باشد، نباید اینها همه ساکت باشند، اینها هم روابط باید داشته باشند، بین احزاب و لشکرىها، بین لشکرىها و روحانیون. همه باید باهم روابط داشته باشند و نقشه بکشند براى زوال این آدم.» حضرت امام خطاب به ارتش فرمودند: «اى سربازان غیور که براى وطن و کشور خود فداکارى مىکنید، بپاخیزید، پیوند خود را با ملت عزیز استوارتر کنید و کشور خود را از زبونى و ذلت نجات دهید و دست غارتگران را کوتاه کنید و شرف و عزت را براى خود به یادگار بگذارید و سعادت دو دنیا را بیمه کنید.»
این سخنان گهربار که از اعماق وجود رهبرى هوشمند و با بصیرت برمى خاست سبب شد تا ارتش همراه و همیار مردم در حرکت عظیم انقلاب شده و به خیل عظیم مردم بپیوندد و روحیه مضاعفى را به آن ببخشد تا حدى که حضرت امام(ره) از این جریان با عبارت حکیمانه «لحظه شادى بندگان خدا و یأس ستمگران» و نقطه عطف درخشان و افتخارآمیز قلمداد فرمودند. ازجمله اقدامات انقلابى ارتشیان در آن زمان عبارت بود از: فرار روزافزون نظامیان از پادگانها، استنکاف و خوددارى از مقابله با مردم، خلق حماسه جاوید لویزان، همصدایى با مردم در راه پیمایىها، رژه رفتن پرسنل نیروى هوایى روز ۱۹ بهمن در محضر امام «قدس سره» سرپیچى از دستورات فرماندهان طاغوت، شرکت در خنثى کردن کودتاى ۲۱ بهمن ۱۳۵۷.
این نقشآفرینىها و اقدامات انقلابى سبب شد که ارتش از همان روزهاى اول انقلاب بهعنوان نخستین بازوى توانمند نظامى انقلاب در جهت تحقق اهداف جمهورى اسلامى ایران تلاشهاى خستگى ناپذیر و مستمرى را با فداکارى و ایثار و در ابعاد مختلف آغاز نموده و تا زمان حال دنبال نماید.
علت نامگذارى روز ارتش از سوى حضرت امام خمینى(ره)
از ۱۹ بهمن ۵۷ و دیدار همافران نیروى هوایى ارتش با امام خمینى(ره) ارتشىها با سرعت بیشترى به انقلاب اسلامى پیوستند و پس از پیروزى انقلاب اسلامى، از همان اولین روز، کار خود را براى دفاع از انقلاب اسلامى ایران شروع کردند. اولین درگیرى و ناآرامى در منطقه ترکمنصحرا و در نزدیک مرزهاى شوروى (سابق) توسط گروهکهاى چپ و مزدوران استکبار با هدف خودمختارى منطقه آغاز شد که با اعزام یگانى از کارکنان داوطلب نیروى زمینى ارتش سرکوب شد. ارتش به سراغ کنترل ناآرامىهاى سایر مناطق مثل کردستان و آذربایجان غربى رفت. همزمان جنگ روانى علیه ارتش در داخل و خارج کشور به راه افتاده بود و بهدنبال آن بود تا ارتش را یک نیروى ضد مردمى و عامل امپریالیسم معرفى کند که همچنان سرکوب مردم را ادامه مىداد و بایستى منحل مىشد و جاى خود را با یک ارتش خلقى یا بىطبقه توحیدى عوض مىکرد. همین جوسازىها سبب شد تا شهید سپهبد ولى الله قرنى اولین رییس ستاد مشترک ارتش، در نامهاى استعفاى خود در روزهاى اول فروردین ۱۳۵۸ را به امام خمینى(ره) تقدیم کند.
کمتر از یک ماه بعد، سپهبد قرنى توسط گروهک فرقان ترور شد و به شهادت رسید تا علاوه بر آثار جنگ روانى سنگینى که بهطور مستقیم و غیرمستقیم توسط دشمنان خارجى، طیف ضدانقلاب، منافقین، حزب توده و عناصر ناآگاه در ارتش جریان داشت،بىانضباطى، سستى و عدم تمکین از فرماندهان نیز به مشکلات ارتش اضافه شود.
در این شرایط نیز دشمنان کمین کرده انقلاب و به تبعیت از آنان دوستان ناآگاه، نغمه شوم و خطرناک انحلال ارتش را سر داده بودند و ارتش در حساسترین شرایط حیات خود قرارگرفته بود.
این مسائل و نیز مشکلات فراوان ارتش سبب شد تا فرماندهان وقت ارتش جمهورى اسلامى ایران با درخواست وقت ملاقات از امام خمینى(ره) براى بیرون رفتن از این وضعیت چارهاندیشى کنند و از امام(ره) بخواهند ایشان فرماندهى خود بر کل نیروهاى مسلح را مجدداً اعلام نمایند تا با استفاده از این حکم حکومتى قوام و انضباط بر ارتش برگردد.
حضرت امام(ره) که از زمان شروع حرکتهاى مردمى انقلابى اسلامى حمایتهاى بسیارى از نیروهاى ارتشى نموده بودند، در این زمان پا در میدان نهاد و نقشه شوم دشمنان انقلاب را نقش بر آب نمود و طى پیامى، با قاطعیت هرچه تمامتر، ضرورت حفظ ارتش را اعلام و در جهت انسجام، یکپارچگى و وحدت ارتش، فرمان تاریخى و مهمى را در تاریخ ۲۹ فروردین سال ۵۸ خطاب به ملت، صادر فرموده و این روز را روز ارتش جمهورى اسلامى نامگذارى نمودند.
حضرت امام(ره) در این فرمان خود، ضمن نامگذارى این روز، ملت ایران را موظف به حمایت از ارتش و احترام برادرانه نموده و مخالفت با ارتش اسلامى که حافظ استقلال و نگهبان مرزهاى آن است را جایز ندانستند. همچنین ارتش را موظف به حفظ نظم و سلسلهمراتب و ضوابط در داخل کشور نموده و سربازان و درجهداران و افسران را موظف به رعایت سلسلهمراتب نمودند، چنانچه رؤساى فوق موظفاند با ارتش بهطور محبت و برادرى رفتار نمایند و از دیکتاتورى که در رژیم طاغوت بود اجتناب نمایند. ارتش اسلامى باید با حفظ سلسلهمراتب و نظام صحیح اسلامى و اطاعت کامل زیردست از مافوق و رعایت کامل مافوق از زیردست، اداره شود. تخلف از این امر ضدانقلاب است و مورد مؤاخذه خواهد بود. همچنین حضرت امام(ره) افراد خارج از ارتش را از دخالت در امور ارتش ممنوع کردند. (صحیفه امام، ج۷، ص: ۲۰ و ۲۱)
نقشآفرینىهاى ارتش در عرصه نظامى کشور
این پیام تاریخى حضرت امام موجب شد تا ارتش باقدرت هرچه تمامتر و نیز با حمایتهاى مردمى بیشتر از آن زمان تاکنون به فعالیت مهم و تأثیرگذار خود در راستاى حمایت از نظام اسلامى فعالیت نماید.
با شروع جنگ تحمیلى ارتش جمهورى اسلامى که از ظرفیت عظیم نیروى نظامى و سازماندهى قوى تسلیحاتى برخوردار بود، با حضور در جبهههاى نبرد نقش تأثیرگذار و مهم خود را ایفا کرد و طى هشت سال نبرد مقدس دوشادوش برداران پاسدار خود و خیل عظیم جانبرکفان بسیج موفق به دفع تجاوز و سرکوب متجاوز شدند، و در اینراه پرفرازونشیب، شهداى گرانقدرى را به اسلام تقدیم کردند. نیروهاى ارتش در عملیاتهاى مهمى و پیروزى شرکت داشتند که ازجمله مهمترین آن عبارت است از:
• عملیات خوارزم (میمک) که منجر به بازپسگیرى ارتفاعات میمک و کنترل محورهاى نظامى مهمى گردید.
• عملیات ثامنالائمه که منجر به بازپسگیرى کلیهى مناطق اشغالى آبادان: (کوى ذوالفقارى، فیاضیه، ایستگاه هفت، دارخوین و میدان تیرآبادان)
• عملیات طریقالقدس (آزادسازى بستان)
• عملیات فتح المبین (آزادسازى مناطقى به وسعت ۲۰۰۰ کیلومترمربع، در منطقهى عمومى دزفول)
• عملیات بیتالمقدس که با انجام آن در سه مرحله شهرهاى خرمشهر، هویزه و پادگان حمید از لوث وجود دشمنان پاکسازى شد و بیش از ۵۰۰۰ کیلومترمربع از خاک میهن اسلامى از تسلط اجانب آزاد شد.
حضور قواى سهگانه ارتش در این عملیاتها، خسارات و تلفات عمدهاى بر متجاوزان وارد آورد و در تغییر مسیر اولیهى نبرد به سود جمهورى اسلامى ایران نقش بسزایى داشت و نشان دادند که نیروهاى کارآمد، پرافتخار و پرقدرت هستند و آمادگى انجام هر مأموریتى را دارند. شاهد ثابت این امر واقعیتى است که حضرت آیتالله خامنهاى، فرماندهى کل قوا، در دیدار فرماندهان و کارکنان ارتش بر آن تأکید فرمودند: «اگر ارتشى در دنیا باشد که جنگ را در میدانهاى واقعى نبرد تجربه نکند این ارتش یک ارتش واقعى نیست. لااقل یک ارتش سرافراز نیست اما آن ارتشى که جنگ را با پوست و استخوان خود آنهم نه یک روز و دو روز، بلکه بیش از هشت سال لمس مىکند این یک ارتش واقعى و آبرومند و سرافراز است.»
ارتش جمهورى اسلامى ایران در این هشت سال جنگ تحمیلى و سالهاى پسازآن، در راستاى حفظ و امنیت کشور سربازان و فرماندهان شهید بسیارى را تقدیم انقلاب نمود. یادشان گرامى و روحشان با سرور و سالار شهیدان کربلا محشور باد. انشاءالله
(روابط عمومی دفتر امام جمعه بخش سرخ رود)